Björn Bus, geboren in 1980 te Brunssum, heeft zijn muzikale wortels liggen in het plaatselijke Harmonie Orkest Concordia Treebeek, waar hij aanvankelijk slagwerk speelde en vervolgens trombone. Onder de vleugels van Alex Schillings leerde hij het vak Directie, waarvoor hij in 2004 cum laude slaagde aan het Conservatorium van Groningen.

In hetzelfde jaar, voltooide hij aan het Conservatorium van Maastricht zijn opleiding voor uitvoerend musicus trombone klassiek onder supervisie van Harrie Ries.

Aansluitend volgde Björn aan de Hochschule für Musik te Aken een studie baroktrombone bij Wim Becu. Zijn Master; tweede fase Directie, behaalde hij in 2010 eveneens cum laude aan het Conservatorium van Maastricht onder de bezielende leiding van Jan Cober.

In zijn streven om zich professioneel verder te ontplooien nam hij deel aan vele masterclasses bij gerenommeerde docenten. Zijn talent bleef niet onopgemerkt. Door deelname aan prestigieuze dirigentenwedstrijden kreeg Björn internationale erkenning.
Zo behaalde hij in 2005 de tweede prijs bij de dirigentenwedstrijd van de European Brass Band Association. Tijdens de finale van de Internationale Dirigentenwedstrijd van het Wereld Muziek Concours te Kerkrade in 2009 wist hij met de Marinierskapel der Koninklijke Marine een derde plaats in de wacht te slepen, die werd bekroond met de bronzen dirigeerstok.

Momenteel is Björn als dirigent werkzaam bij Harmonie Sint Joseph Sittard, de Koninklijke Harmonie van Horst, Harmonie Sint Jozef Kaalheide, het Landesblasorchester Baden-Württemberg, het provinciaal jeugdorkest van de Limburgse Bond van Muziekgezelschappen en het professionele Blazersensemble Helicon. Voorts treedt hij regelmatig op als gastdirigent bij orkesten en ensembles in binnen- en buitenland, waaronder o.a. het Rundfunk Blasorchester Leipzig, de Koninklijke Militaire Kapel ‘Johan Willem Friso’, de Banda Municipal in Barcelona en het Conservatorium Harmonieorkest Maastricht.

Hij is regelmatig te gast als leider van directiecursussen en is internationaal actief als jurylid bij concoursen voor symfonische blaasmuziek.

.